Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Nieuwsbrief oktober 2016 NAH Netwerk Zuidoost Brabant

Deze e-mail bevat afbeeldingen die wellicht door uw e-mailprogramma worden weggelaten. Klik hier om de nieuwsbrief op internet te bekijken
 

De nieuwsbrief van het NAH Netwerk Zuidoost Brabant verschijnt zes keer per jaar. Het NAH Netwerk Zuidoost Brabant is ook op LinkedIn te vinden. Klik hier om de LinkedIn pagina te bezoeken.

REGIONAAL NIEUWS
Een bijeenkomst voor professionals met als thema: Ervaringsdeskundigheid: meerwaarde?! 
Op 3 november 2016 organiseert het Contactpersonennetwerk NAH haar jaarlijkse inhoudelijke bijeenkomst voor professionals.
 
De inzet van ervaringsdeskundigen staat volop in de belangstelling. Deze middag gaan we in op welke meerwaarde het oplevert en voor wie? En wat vraagt het van de professional?
Deze middag staat in het teken van informatieoverdracht en dialoog en biedt de mogelijkheid om te netwerken. 

Bekijk uitnodiging...
Persbericht: Patiënten uit Oirschot en Eindhoven: niet aangeboren hersenletsel onderschat
ED: Geplaatst op 19 augustus 2016

Lèneke van der Velde en Toine van Dongen
Fotograaf: Tom Valstar/fotomeulenhof


EINDHOVEN - Ze was lerares wiskunde en adjunct-directeur van een Eindhovense middelbare school. Tien jaar geleden leidde een onbeduidende snee in haar vinger tot een dramatische ommekeer in haar leven.

Onderweg naar haar auto om naar de huisartsenpost te rijden voor hechtingen viel ze flauw en liep een schedelbasisfractuur op. Een stuk bot van haar schedel doorkliefde een slagader. Ze lag twee dagen in coma.

Hij was verpleegkundige, maar vanwege rugletsel al enkele jaren in de WAO. Hij ging vijf jaar geleden een stukje fietsen en werd een dag later wakker in het ziekenhuis. Hij was gevallen en op zijn hoofd terechtgekomen. Verwondingen aan zijn hoofd én een gat in zijn geheugen was het gevolg.

Bekijk persbericht...
Bekijk artikel op website ED...
Persbericht: Lotgenotengroep voor mensen met niet-aangeborenhersenletsel in Bladel
​ED geplaatst op 5 augustus 2016
 
Marleen Roest nam initiatief voor een lotgenotengroep.
Fotograaf: René Manders

BLADEL - Marleen Roest uit Bladel startte een lotgenotengroep voor
mensen met niet-aangeboren hersenletsel, nadat ze in 2012 getroffen
werd door een hersenbloeding.

Bekijk artikel op website ED...
Bekijk persbericht...
NAH-koor Eigenwijs heeft nog plaats voor zangers en zangeressen!
​Wilt u graag zingen? En is dat door niet aangeboren hersenletsel niet meer mogelijk in een regulier koor? Kom dan eens vrijblijvend kijken of meedoen met onze zanggroep Eigenwijs. We komen elke donderdagochtend van 10 tot 12 bij elkaar en drinken gezellig een kopje koffie of thee, kletsen een half uurtje en gaan dan lekker zingen.
Ons repertoire is inmiddels heel divers en aangepast aan de mogelijkheden van de koorleden.

 
Plaats: Zorgatelier Nuenen, Den Binnen 5, Nuenen (Eeneind)
Tijd: 10:00 -12:00 uur
Informatie: Yvonne Spanjers
Telefoon: 06-29272897
E-mail: yvonne.spanjers@iae.nl
Informatiebijeenkomst Hersenz
Op dinsdag 4, zaterdag 8 en 22 oktober organiseren SWZ en Archipel een informatiebijeenkomst over Hersenz. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn dan bent u van harte welkom. In de regio Eindhoven bieden SWZ en Archipel samen de behandeling van Hersenz aan. 

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op:
Zaterdag 8 oktober Zaterdag 22 oktober
10.00 - 12.00 uur 10.00 – 12.00 uur
Gagelbosch Gagelbosch
Gagelboschplein 200 Gagelboschplein 200
5654 KS Eindhoven 5654 KS Eindhoven

U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomsten via deze link of telefonisch via 040 - 264 64 64. Aanmelden is dringend gewenst.

Bekijk poster...

 
De lengte van liefde
In deze documentaire wordt inzichtelijk gemaakt hoezeer Jasmijn én haar moeder zoeken naar het juiste evenwicht tussen zorg en zelfstandigheid. Anna Peeters heeft voor deze documentaire de filmprijs van de stad Utrecht is gewonnen.

De lengte van liefde
De 21-jarige Jasmijn kreeg twee jaar geleden op reis een hersenbloeding. Eenmaal thuis veranderde alles, niet alleen voor Jasmijn maar ook voor haar ouders en twee jongere broers. Moeder Peronne bevindt zich in een constant dilemma: waar moet ik sturen, waar moet ik afstand nemen? Ze neemt haar dochter bij de hand om haar mogelijkheden te ontdekken, maar is tegelijkertijd zondebok voor alles waar Jasmijn tegenaan loopt.

Link documentaire...
 
Jasmijn is initiatiefneemster en actief lid van NAH YOUNG.

Link flyer...
Ondersteuning bij contact met WIJeindhoven
Iedereen die met een hulpvraag bij WIJeindhoven aanklopt, heeft recht op cliëntondersteuning, onafhankelijk en zonder kosten. Dat kan in de eerste plaats een familielid of bekende zijn. Er zijn ook organisaties en beroepskrachten die je voor gratis ondersteuning kunt inschakelen. Die staan nu bij elkaar in een speciale folder over onafhankelijke cliëntondersteuning, samengesteld door de Cliëntenraad Sociale Zaken, de SW-raad GRWRE/Ergon en de Participatiecommissie Welzijn, Wonen en Zorg.

De medewerkers van de WIJteams zijn er om ervoor te zorgen dat een inwoner de hulp krijgt die het best bij hém of háár past. Natuurlijk mag een familielid of bekende op wie diegene vertrouwt aanwezig zijn bij een gesprek met de stichting WIJeindhoven. Of helpen bij het invullen van formulieren. Het kan ook zijn dat een inwoner zich sterker voelt staan met een onafhankelijk persoon naast zich, iemand die op een bepaald gebied veel kennis in huis heeft.

Zo’n cliëntondersteuner kan een inwoner:
  • informeren over wat in zijn of haar situatie allemaal mogelijk is;
  • helpen bij het maken van moeilijke afwegingen;
  • bemiddelen tijdens een aanvraag- of bezwaarprocedure.
Overzicht van onafhankelijke cliëntondersteuners

Meer informatie
Vragen over onafhankelijke cliëntondersteuning kunnen inwoners stellen aan hun contactpersoon bij WIJeindhoven. Ook kunnen zij bellen via (040) 238 89 98 of mailen naar info@wijeindhoven.nl
LANDELIJK NIEUWS
Inzetten van ervaring niet alleen ‘pakkie an’ ervaringsdeskundige
Bron: Movisie-deskundigen in gesprek
artikel - 12 juli 2016
 
De ervaringsdeskundige is in opkomst. Eerst in de GGZ, maar nu bijvoorbeeld ook in schuldhulpverlening en wijkteams. Bij Movisie wordt de trend omarmd. ‘Het onderscheid tussen ‘wij,  de gezonde hulpverlener’ en ‘zij, de kwetsbaren’ is niet meer zinvol.’
Ervaringsdeskundigheid staat de laatste tijd volop in de schijnwerpers. Waar komt dat vandaan? Astrid van der Kooij en Anouk Poll (beiden werkzaam bij Movisie) denken dat het voortvloeit uit de verschuivingen in het sociaal domein. Poll: ‘De GGZ is ons voorgegaan. Wilma Boevink en haar Hee-team hebben gepionierd en laten zien wat er mogelijk is als je ervaring inzet. Het sociaal domein heeft dat opgepakt. Bovendien past de ervaringsdeskundige ook heel erg goed bij de decentralisaties en de Wmo. Alles draait om eigen kracht, eigen netwerk, op jouw manier en in de eigen omgeving. Het is dus veel meer ‘met elkaar’.

Lees meer...
Bekijk video op YouTube...
Patiëntverhaal
Eddy Veldkamp (54 jaar) heeft in 2008 een ernstig ongeluk gehad. Hij werd met een grote vlieger in de lucht getrokken en viel van tien meter hoogte naar beneden. Naast lichamelijk letsel ontstond daarbij ook hersenletsel. Lichamelijk is Eddy volledig hersteld. Maar het hersenletsel is blijvend en heeft geleid tot een verandering van zijn persoonlijkheid

Bron: Mijn gezondheidsgids.nl

Lees meer...
Hersenletsel Congres
Op maandag 7 november 2016 organiseren AXON leertrajecten en de Hersenstichting hét Hersenletsel Congres bij congrescentrum ReeHorst te Ede
Het hoofdthema van dit jaar is:  
"Deskundig in een veranderd landschap van zorg, onderwijs en arbeid

Lees meer...
Interessant Zweeds onderzoek
De relatie tussen hersenletsel in de jeugd en consequenties tijdens de volwassen leeftijd.

Lees meer...
HULPMIDDELEN
Overprikkeling bij hersenletsel
Op de website van Hersenletseluitleg.nl worden diverse youtube filmpjes gepresenteerd die temaken hebben met hersenletsel.

Lees meer...
Van breintraining wordt je slimmer toch?
Word je slimmer van breintraining? Het klinkt aantrekkelijk en veel mensen onderwerpen hun bovenkamer dan ook aan allerlei trainingen. Nieuw onderzoek zet de wetenschappelijke onderbouwing op losse schroeven.

We willen allemaal slimmer worden. Gelukkig kan dat. Door breintraining krik je je IQ op en verbeter je je geheugen. Het gaat dan specifiek om de fluïde intelligentie. Dit is het vermogen tot abstract denken, redeneren, patronen herkennen en problemen oplossen. Hoe meer je dit traint, hoe slimmer je wordt, is een gedachte waar een hele industrie op gebouwd is. En recent onderzoek heeft ook nog eens wetenschappelijk bewijs geleverd.
Cyrus K. Foroughi et al. Placebo effects in cognitive training. PNAS, 20 juni 2016.

Bron: Hersenletsel Net Overijssel

Lees meer...
BOEKENTIPS/APPS
Imperfect verklaard
In 2008 werd Ariena Ruwaard overvallen door een hersenontsteking.
Hieraan hield ze blijvend letsel over. In haar boek ‘Imperfect Verklaard’
leest u hoe ze haar ziekte leert accepteren en de energie terugvindt om te genieten van het leven. ‘Imperfect Verklaard’ is een boek van herkenning en inspiratie. Ariena vertelt in haar eigen woorden hoe ze haar leven opnieuw uitgevonden heeft, met creativiteit als belangrijke factor. 

Lees meer...

Klik hier als u deze nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen
Powered by AcyMailing
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech