Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Nieuwsbrief december 2015 NAH Netwerk Zuidoost Brabant

Deze e-mail bevat afbeeldingen die wellicht door uw e-mailprogramma worden weggelaten. Klik hier om de nieuwsbrief op internet te bekijken
 

De nieuwsbrief van het NAH Netwerk Zuidoost Brabant verschijnt vanaf heden zes keer per jaar i.p.v. een keer per kwartaal. Het NAH Netwerk Zuidoost Brabant is ook op LinkedIn te vinden. Klik hier om te de LinkedIn pagina te bezoeken.

REGIONAAL NIEUWS
Op 15 oktober heeft het jaarlijks symposium van het Contactpersonen Netwerk plaatsgevonden
​Meer dan 50 professionals die werkzaam zijn met mensen met hersenletsel hebben deze middag met enthousiasme bijgewoond. Het thema was Familieparticipatie.
Wat vraagt de samenwerking met de cliënt en mantelzorger(s) van ons? Het meehelpen bij de zorg en ondersteuning van een naaste staat volop in belangstelling. Het invoeren van familieparticipatie, hoe doe je dat op een goede manier en wat kun je verwachten? De inhoud van deze middag is terug te lezen in het gespreksverslag en de gegeven workshops.

Lees meer over het gespreksverslag

Lees meer over de presentatie van het NAH Netwerk Zuidoost Brabant:
- Presentatie 1
- Presentatie 2

Workshops:
 • Familieparticipatie en Eigen kracht benadering:
  door 
  Petra Rijnders, hoofd woonverpleging de Zorgboog, Marieke Lips, psycholoog de Zorgboog en Gerrit Ugen, eigen kracht coach de Zorgboog.

  Lees meer...

 • Getouwtrek met familie of een waarde(n)vol gesprek?:
  door
  Nonja van Grinsven, GZ-psycholoog en orthopedagoog SWZ, Iris Versteijnen, orthopedagoog SWZ en Wim Hordijk, pastor en ervaringsdeskundige.

  Gedicht Wim Hordijk

   

 • Omgaan met grensoverschrijdend gedrag:
  door Suzan Linders, coördinator agressie bij Archipel
  Ging u ook in de zorg werken met de gedachte: "Ik word vaak bedankt voor mijn inzet en ontvang hier misschien soms wel een lekker chocolaatje voor...". Anno 2015 worden mensen steeds mondiger en de cliënt en diens netwerk ook. Waar ligt de grens...? Op interactieve wijze heeft u kennisgemaakt met grensoverschrijdend gedrag en de (emotionele) gevolgen daarvan.

  Lees meer...

​Een gelegenheid om jong volwassenen met NAH te treffen
NAH YOUNG wordt op de eerste maandag van de oneven maanden georganiseerd in Wijkhuis De Fonkel in Helmond. Deze avond wordt georganiseerd voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar met niet-aangeboren hersenletsel. In een rustige en rolstoelvriendelijke omgeving kunnen leeftijdsgenoten met elkaar praten en ervaringen uitwisselen aan de hand van diverse thema's.

Lees meer hierover in de flyer...
Lees meer hierover in het persbericht van de Zorgboog...
Gespreksgroep Afasie
In Helmond is er ruimte voor nieuwe deelnemers in de gespreksgroep voor mensen die een afasie hebben en moeten leven met de gevolgen daarvan. Onder begeleiding vinden de deelnemers bij elkaar ondersteuning. Zij willen graag oefenen met Nederlands spreken en lezen, voor alledaags gebruik. 
Dit gebeurt niet op therapeutische basis, het sociale aspect krijgt de meeste aandacht. 
De gespreksgroep vindt plaats op maandagmiddag in wijkhuis De Fonkel in Helmond. 

Voor informatie kunt u terecht bij de Stichting Zelfhulp Netwerk.                                 
Telefoon: 040-2118328
Website: www.zelfhulpnetwerk.nl
Project Speels Brein wint Hersenbokaal 2015
De Hersenbokaal richt zich op innovatieve projecten die mensen met een hersenaandoening helpen in hun dagelijks leven. Kwaliteit van leven staat daarbij voorop!

Lees meer...
Internationale erkenning voor het project Meet me @ the Gym!
Beweegprogramma NAH, Meet me @ the Gym ook in Eindhoven!
Sport met hersenletsel.
De Edwin van der Sar Foundation en de Hersenstichting lanceerden een jaar geleden het project Meet me @ the Gym. Doelstelling van het project is om het mogelijk te maken dat mensen met hersenletsel een sportprogramma op maat aangeboden krijgen bij Fit!Vak Preventiecentrum NAH in Nederland. Fitther, fysiotherapie en manuele therapie ging de uitdaging aan. De instructeurs kregen een gerichte training en leerden werken met bewezen protocollen en programma’s. Fitnesscentrum Fitther is het eerste Fit!Vak Preventiecentrum in Eindhoven.

Lees meer op de website van sportknowhow.nl...
Bekijk Flyer Meet me @ the Gym
 
LANDELIJK NIEUWS
Publieksdag 2015. 
Georganiseerd door de Hersenstichting in samenwerking met de Neurofederatie.
Thema: Flexibele hersenen. Welke rol speelt flexibiliteit van de hersenen bij het herstel na hersenletsel en tijdens het revalidatieproces? Hoe kunnen we de werking van onze hersenen verbeteren? Hoe belangrijk zijn slaap en beweging voor het gezondhouden van onze hersenen? En wat zijn de verschillen in de flexibiliteit van de hersenen bij jong en oud?

Het is mogelijk om het boekje met samenvattingen van de lezingen te bestellen.
Deze is verkrijgbaar in de webwinkel van de hersenstichting.

Lees meer op de website van de Hersenstichting...
Leven met een hersenaandoening
De gevolgen van een hersenaandoening zijn zeer divers en kunnen van invloed zijn op uw kwaliteit van leven. Kunt u leven op een manier die bij u en uw gezondheid past? Wat merkt u van de veranderingen in de zorg? Met de vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl brengt u uw situatie in beeld. U krijgt een persoonlijk overzicht en doet mee aan een landelijk onderzoek.

Lees meer op de website van Mijnkwaliteitvanleven...

Mijnkwaliteitvanleven.nl is een initiatief van Patiëntenfederatie NPCF in samenwerking met Mezzo, Per Saldo, Zorgbelang Nederland, PCOB en NOOM. De Parkinson Vereniging, Stichting Hersenletsel Organisaties Nederland, Multiple Sclerose Vereniging Nederland zijn lid van Patiëntenfederatie NPCF.

Aanmelden kan via deze link...
HULPMIDDELEN
NPCF maakt Keuzegids Zorgverzekering
Patiëntenfederatie NPCF heeft een Keuzegids Zorgverzekering uitgebracht waarin mensen onafhankelijke informatie krijgen over zorgverzekeringen. De gids zet de soms ingewikkelde aspecten van de zorgverzekering op een rij en maakt het mensen daarmee veel makkelijker om goed geïnformeerd een keuze te maken voor een zorgverzekering.

Lees meer op de website van NPCF over de keuzegids zorgverzekering 2016...

Bron: HersenletselNet Overijssel.
LEESTIPS
Verhalen van mensen met NAH op hersenletseluitleg.nl
Leven met Hersenletsel... Geen één mens met hersenletsel is hetzelfde. Elk letsel verschilt en elk mens verschilt. Deze pagina is bedoeld om de diversiteit te laten zien in handicaps, restgevolgen en onzichtbare gevolgen. Wie is de mens achter de diagnose?

Lees meer op de website van hersenletsel-uitleg.nl...
Inzicht in wat NAH nu eigenlijk is door Jurre Delhaas
35 jaar geleden kreeg Jurre Delhaas een verkeersongeluk. Een ongeval met verstrekkende gevolgen. Hij schrijft erover op zijn website.

Lees meer...
Boek: Het lerende brein
Het onderzoek naar ons brein bevindt zich in een stroomversnelling. Het aantal publicaties op dit terrein is nauwelijks bij te benen, niet voor een ingevoerd onderzoeker, laat staan voor een breder lezerspubliek. Het is dan ook bijzonder dat Torkel Klingberg de tijd heeft genomen om het immer groter wordende reservoir aan kennis te bundelen, te ordenen en toegankelijk te maken voor ouders, hulpverleners en onderwijzend personeel.
Het lerende brein is een boek dat beschrijft hoe we onze kinderen en tieners de beste omstandigheden kunnen bieden om te leren en zich te ontwikkelen.
ISBN: 9789026522390
Bron: Hersenletsel Net Overijssel.
Neurologe over eigen herseninfarct
Boek Onverwacht inzicht: ISBN 9789021539256.
Het persoonlijke verhaal van een neurologe over haar hersenbloeding. Jill Bolte Taylor werd twaalf jaar geleden wakker met een bonkend gevoel in haar hoofd. Door haar werk als hersenwetenschapper wist ze onmiddellijk wat er aan de hand was: ze was bezig een herseninfarct te krijgen. Toen Bolte Taylor bij bewustzijn kwam, wist ze niet meer wie ze was. Op haar 38e moest ze opnieuw leren lopen, praten en lezen. Over deze ervaring schreef Bolte Taylor een boek, die door haar neurologische achtergrond heeft geleid tot verrassend nieuwe inzichten. Time Magazine riep haar vorig jaar uit tot een van de meest invloedrijke personen van 2008. Dit weekend was Bolte Taylor in Nederland, waar ze het revalidatiecentrum in Amsterdam (RCA) bezocht. In EénVandaag het bijzondere verhaal van Bolte Taylor en haar moeder, die de afgelopen jaren voor de tweede keer haar dochter heeft moeten opvoeden.

Lees meer...

Klik hier als u deze nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen
Powered by AcyMailing
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech