Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Nieuwsbrief augustus 2016 NAH Netwerk Zuidoost Brabant

Deze e-mail bevat afbeeldingen die wellicht door uw e-mailprogramma worden weggelaten. Klik hier om de nieuwsbrief op internet te bekijken
 

De nieuwsbrief van het NAH Netwerk Zuidoost Brabant verschijnt zes keer per jaar. Het NAH Netwerk Zuidoost Brabant is ook op LinkedIn te vinden. Klik hier om de LinkedIn pagina te bezoeken.

REGIONAAL NIEUWS
NAH-koortje "Eigenwijs", te Nuenen. Niet Aangeboren Hersenletsel
Wie heeft er NAH en zou het leuk vinden om wekelijks, op donderdagmorgen, in een speciaal daarvoor aangepast, koortje te komen zingen, van 10.00-12.00 uur. We zijn met ongeveer 8 a 10 personen, en drinken eerst samen koffie, thee, en kletsen even gezellig bij. Maar het gezamenlijk zingen staat voorop, o.l.v. de dirigente/pianiste Yvonne Spanjers. Iedereen mag een leuk eigen nummer aandragen, dus er zit altijd iets herkenbaars bij. De bijdrage voor de gemaakte kosten van piano stemmen, bladmuziek en koffie/thee is 20.-- euro p/mnd. Kom anders een keer vrijblijvend kijken/luisteren. Je bent van harte welkom! We hoeven geen concours te gaan winnen, maar willen wel een fijne, ontspannende zangochtend samen. We repeteren elke week bij het zorgatelier van Jos Taheij, den Binnen 5, 5674TW in Nuenen. Daar is het lekker rustig, en hebben we aandacht en respect voor elkaar. 

Voor info/aanmelding: Yvonne Spanjers
Telefoon: 06-29.27.28.97
Email: yvonne.spanjers@iae.nl
Er is nog plaats in de NAH zwemgroepen
In maart zijn de nieuwe zwemgroepen speciaal voor mensen met NAH opgestart. Zowel in Tilburg als Eindhoven is nog plaats en kunnen geïnteresseerden zich nog aanmelden.
Het sportcentrum van Libra R7A beschikt, zowel in Tilburg als in Eindhoven, over een aangepast zwembad met een verstelbare bodem, een hydraulische tillift en extra verwarmd water. De zwembaden zijn gemakkelijk toegankelijk en hebben aangepaste kleedruimten en douches.

Lees meer...
Artikel: Schrijven en presenteren van je ervaringsverhaal NAH 
Een ervaringsverhaal telt

14 juli 2016
Het delen van een ervaringsverhaal heeft meerdere kanten: het geeft inzicht in de ervaring en beleving van de persoon, het helpt die persoon bij zijn of haar herstel, het draagt bij aan het doorbreken van stigma. Zorgbelang vindt dat het delen van deze ervaringsverhalen een belangrijke bijdrage geeft aan de zorg, aan verbetering van de kwaliteit van de zorg vanuit het perspectief van patiënten/cliënten. Een ervaringsverhaal telt in gesprekken met gemeenten, zorgaanbieders, in het onderwijs. Zodat we samen kunnen werken aan betere zorg.

Presentatie ervaringsverhalen Niet aangeboren Hersenletsel (NAH)
In maart van dit jaar startten acht personen met de training ‘Schrijven en presenteren van je ervaringsverhaal NAH’. Onder leiding van trainers Renske Mol en Lèneke van der Velde hebben de deelnemers opnieuw hun leven en hun ervaring met hersenletsel bekeken en beschreven. Tijdens de bijeenkomsten presenteerden zij dit verhaal in kleine stukjes aan elkaar. De manier waarop zij dit deden, is voor iedereen verschillend. En natuurlijk is elk ervaringsverhaal ook verschillend en eigen aan de persoon die vertelt.
Maandag 11 juli 2016 is de training feestelijk afgesloten. Deelnemers Paul en Willem presenteerden hun ervaringsverhaal: indrukwekkende verhalen over hun hersenletsel en weg naar herstel. Na de presentaties kregen alle deelnemers een certificaat.
Met hun ervaringsverhaal en presentatie willen de deelnemers naar buiten treden. Dat kan op vele manieren en op vele plaatsen. Eerdere ervaring laat zien dat zorgaanbieders, onderwijs, gemeenten en Café’s Brein plaatsen zijn waar ervaringsverhalen gevraagd worden. Daarnaast zien we dat steeds meer ervaringskennis van deelnemers ingezet wordt in het ondersteunen van lotgenoten en het organiseren van lotgenotencontact. Geïnteresseerd in een presentatie van een van deze ervaringsverhalen? Neem dan contact met ons op.


Uitgave van Zorgbelang Brabant.
Voor meer informatie: info@zorgbelang-brabant.nl
Website: www.zorgbelang-brabant.nl
Sporten op maat voor mensen met hersenletsel
Sporten is gezond! Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is beweging
noodzakelijk. Beweging zorgt voor verbetering van hersenfuncties en geeft positieve energie. Bovendien kan beweging de kans op een terugval verkleinen.
De Edwin van der Sar Foundation en De Hersenstichting hebben de handen ineen geslagen met het project Meet me @ the Gym. In samenwerking met Fit!Vak zijn verschillende beweegcentra goedgekeurd als sportcentrum voor mensen met hersenletsel.

Lees meer op de website meet-me-at-the-gym.nl… 
De Ronnie Gardiner Methode
Hierbij een oefenmethode voor de hersenen, welke ook o.a. voor NAH cliënten geschikt is. De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.

De bijgevoegde flyer is van LAS psycholoog Tilburg, maar op de website http://www.rgm-nederland.nl/ zijn in diverse plaatsen therapeuten te vinden, die deze trainingen geven.

Bekijk flyer...
LANDELIJK NIEUWS
Nieuwe editie De Transformatie
De nieuwe editie van De Transformatie (VGN) is verschenen.

Lees meer op de website van vgn.nl...
Mensen met hersenletsel vaak verkeerd beoordeeld
Mensen met (niet-aangeboren) hersenletsel worden vaak bij terugkeer naar werk verkeerd beoordeeld, omdat NAH aan de buitenkant niet te zien is. Dat leidt tot onbegrip voor de situatie van de patiënt. De Hersenstichting heeft een platform ontwikkeld met informatie voor een optimale re-integratie. Het platform Werken met Hersenletsel is voor werknemers met hersenletsel, hun werkgevers en professionals zoals bedrijfsartsen.

Lees verder...
Artikel: Hoe zie je een nauwelijks zichtbare groep?
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor allerlei nieuwe doelgroepen, bijvoorbeeld mensen met niet-aangeboren hersenletsel. ‘Almelo onderscheidt zich in positieve zin,’ zegt de zorgaanbieder. ‘De zorgaanbieder denkt na over consequenties voor cliënten,’ zegt de wethouder.

Lees het gehele artikel...
Symposium ‘Klein Venijn’
Klein Venijn’. Dit symposium wordt georganiseerd op 28 september 2016 door de patiëntenvereniging hersenletsel.nl. Het is een middag symposium voor zorgprofessionals, met als thema ‘Hoezo niets meer aan te doen?’, over de eerste medische beoordeling na het ontstaan van hersenletsel.

In de onderstaande links vindt u een brochure en een persbericht over het symposium.

Bekijk persbericht...
Bekijk brochure...
HULPMIDDELEN
Traplopende rolstoel in ontwikkeling
De trap op en hoge drempels over met een rolstoel. Als het aan Toyota en Deka Research & Development ligt is dat in de nabije toekomst geen probleem meer. De bedrijven werken aan een vernieuwde iBot.
 

iBot

De iBot, een innovatieve rolstoel is terug van weggeweest. Eind jaren '90 kwam deze op de markt, maar er bleek maar weinig animo.
Segway-bedenker Dean Kamen van Deka en Toyota hebben een deal gesloten om de innovatieve rolstoel weer nieuw leven in te blazen. "Het is belangrijk om ouderen en mensen met speciale behoeftes te helpen", aldus Toyota-topman Nagata
BOEKENTIPS/APPS
App aangepast sporten
App: Uniek sporten
Prijs: gratis

Door Judith Vloothuis, 12 juni 2016
In deze app is te vinden waar je aangepast kunt sporten. Onder het kopje 'sport zoeken', kun je op zoek. Je kunt onder andere zoeken op postcode, sport, leeftijd en beperking.
'Beperking' is onder andere opgedeeld in auditief, lichamelijk, meervoudig, niet aangeboren hersenletsel, psychisch en visueel.
Over de sport staan uitleg, locatie, tijden en contactgegevens vermeldt.
Onder het kopje 'actueel' zijn nieuws, agenda en video's te vinden. Het is ook mogelijk je te registreren en een profiel te maken. Daarna kan je in contact komen met anderen, zoals aanbieders van sport of mensen die al in jouw regio sporten.
Uniek sporten is nog niet in alle gemeenten actief, maar er wordt beschreven dat ze verwachten in de loop van 2016 in een groot aantal gemeenten actief te zijn.
Er is ook een bijbehorende website: https://www.unieksporten.nl/home
De app heeft een simpele opzet en vormgeving. De app is heel makkelijk en duidelijk in gebruik. 
Allemaal digitaal! Deze apps bevorderen zelfredzaamheid
Dit handige document biedt een overzicht van digitale spelvormen (en apps) die zelfredzaamheid bevorderen voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Het is het resultaat van een afstudeerproject van 3 studenten SPH van Hogeschool Utrecht.


Op basis van een aantal criteria is het geen onuitputtelijk overzicht geworden, maar een vrij handzaam geheel. Het kan gebruikt worden door begeleiders: meer kennis is gewenst onder begeleiders van welke apps en webapps e.d. handig zijn voor de ‘cliënten’ voordat ze met hun vragen bij de begeleiding komen. Begeleiders kunnen met dit overzicht makkelijk iemand verwijzen naar een app. Deze apps kan een stuk zelfstandigheid bevorderen.
Het kan ook gebruikt worden in onderwijs en training om kennis is onder begeleiders van welke apps en webapps bevorderen.

Bekijk het document...
Boekentip: Opgroeien in Dalten
Het boek: Opgroeien in Dalten , beschrijft in een aantal flashbacks de ervaringen van de hoofdpersoon Marco, na een bijna doodervaring met hersenletsel. De hoofdpersoon reed met een bromfiets tegen een boom, en lag daarna een week in coma. Het boek heeft als boodschap: Ga liever trainen dan je heil te zoeken in het drinken van veel bier...

Lees meer op de website van boekhandelbroekhuis.nl... 

Klik hier als u deze nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen
Powered by AcyMailing
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech