Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Nieuwsbrief december 2016 NAH Netwerk Zuidoost Brabant

Deze e-mail bevat afbeeldingen die wellicht door uw e-mailprogramma worden weggelaten. Klik hier om de nieuwsbrief op internet te bekijken
 

De nieuwsbrief van het NAH Netwerk Zuidoost Brabant verschijnt zes keer per jaar. Het NAH Netwerk Zuidoost Brabant is ook op LinkedIn te vinden. Klik hier om de LinkedIn pagina te bezoeken.

REGIONAAL NIEUWS
Succesvolle bijeenkomst van het contactpersonen netwerk
De bijeenkomst met als thema: Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?!! is door zo’n 80 geïnteresseerde bezocht. Deze inhoudelijke bijeenkomst heeft plaatsgevonden bij revalidatiecentrum Blixembosch waar met elkaar aandacht is besteed aan de mogelijkheden van ervaringsdeskundigheid. Hieronder vindt u de linken naar de presentaties die gegeven zijn.  
  1. Opening door Marjan Enning
  2. Ervaringsdeskundigheid bij NAH door Jeroen Kwak
  3. Trainingen NAH Ervaringsdeskundigheid door Renske Mol
  4. Aanpak trainingen door Lènneke van der Velde
​Bekijk verslag...
Ervaringsdeskundige aan het woord
Een verhaal van ervaringsdeskundige Bernt en van Marja.

Lees meer...
Oproep: Leden gezocht voor de klankbordgroep van het NAH Netwerk Zuidoost Brabant
Wat is de klankbordgroep NAH?
De klankbordgroep NAH is een groep mensen die zelf NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) hebben
of mantelzorger zijn van mensen met NAH en die ervaringsdeskundig zijn. Dat wil zeggen dat zij zelf
ervaring hebben als NAH-patiënt of direct betrokken zijn bij een NAH-patiënt. Zij willen en kunnen
deze ervaring inzetten om de zorg- en welzijnsvoorzieningen voor andere mensen met NAH te
verbeteren.

Lees meer...
LANDELIJK NIEUWS
‘Ervaringsdeskundige verdient gelijkwaardige positie’
Ervaringsdeskundigheid is niet meer weg te denken uit de geestelijke gezondheidszorg. Het is een beroep dat zowel in als buiten de instellingen wordt uitgeoefend. Markieza, academie voor herstel en ervaringsdeskundigheid, is in 2013 opgericht. Sociaal Bestek sprak met ervaringswerker Chantal Schiks en coach Ivy Veira. ‘Ervaringsgerichte kennis verdient een gelijkwaardige positie als professionele en wetenschappelijke kennis.'

Lees meer...

Bron: https://www.zorgwelzijn.nl/GGZ/Nieuws/2016/10/Ervaringsdeskundige-verdient-gelijkwaardige-positie/
Landelijk expertisenetwerk voor mensen met ernstig NAH opgericht 
Op 14 oktober is de officiële oprichting van het eerste landelijke expertisenetwerk voor mensen met ernstig niet-aangeboren hersenletsel (NAH) een feit. In het netwerk worden de krachten gebundeld en een verbinding gemaakt tussen praktijk, wetenschap en onderwijs, zodat mensen met ernstig hersenletsel na coma niet meer ‘tussen wal en schip vallen’.

Lees meer...
Lesbrief: Niet-aangeboren hersenletsel: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg


Lees meer...

Bron: Vilans

 
Patiëntenverhaal NAH
Eddy Veldkamp (54 jaar) heeft in 2008 een ernstig ongeluk gehad. Hij werd met een grote vlieger in de lucht getrokken en viel van tien meter hoogte naar beneden. Naast lichamelijk letsel ontstond daarbij ook hersenletsel. Lichamelijk is Eddy volledig hersteld. Maar het hersenletsel is blijvend en heeft geleid tot een verandering van zijn persoonlijkheid. 

Lees meer...

Bron: https://www.mijngezondheidsgids.nl/patientenverhaal-nah/

 
HULPMIDDELEN
Succesvolle training voor patiënt én mantelzorgers breed beschikbaar maken
‘Met MAF meer mens’ is de winnaar van de Hersenbokaal 2016. Met de prijs van €40.000 wordt een praktische online training ontwikkeld, speciaal voor mensen met hersenletsel én hun naasten. Dat juist ook de mantelzorgers worden meegenomen, maakt dat de Hersenstichting het met deze prijs mogelijk wil maken dat de succesvolle training breed beschikbaar komt. 

Bekijk video...
Website neurokids. Voor alle mensen die meer over ons brein willen weten
Lees in verken over de wereld van het brein, neuronen en zintuigen. Speel de hersenspelletjes, voer de proeven in experimenteer uit en leer de bizarre dingen waar je brein toe in staat is.

Bekijk website...
BOEKENTIPS/APPS
'Prettig verstoord brein'
Ik, Arnie Craninckx (1963) ben in 2010 getroffen door hersenletsel. De problemen bleken vooral te liggen op het gebied van denken en doen, cognitief dus. Onzichtbare beperkingen, waartegen ik in het dagelijkse leven aanloop. Ongrijpbaar, aan de buitenkant niet te zien.

Bij de revalidatie adviseerde mijn ergotherapeut me te gaan schrijven. Ik was daar toentertijd nog niet aan toe. Na een paar jaar ben ik toch begonnen met het schrijven van blogs. Dit hielp me bij mijn herstelproces, net als twitteren.
Ik neem u mee in mijn leven met hersenletsel en beschrijf zaken waartegen ik in het dagelijkse leven aanloop. Ogenschijnlijk simpele gebeurtenissen, die voor mij dikwijls drama’s zijn. Maar ik schrijf ook over kleine overwinningen, die groots aanvoelen.

Door de blogs werd het vooral voor mezelf duidelijk waar de knelpunten zitten. Met deze bundel laat ik ook aan de buitenwereld de onzichtbare beperkingen zien van een leven met hersenletsel. Ik hoop daarmee de beeldvorming over en de zorg voor mensen met hersenletsel te verbeteren. Want zoals ik altijd zeg: “Niemand ziet de rolstoel in mijn hoofd.”

Bekijk website...
Kruip in het hoofd van een puber
De hersenen ontwikkelen zich tot tenminste het 25ste levensjaar. In de puberteit maakt die ontwikkeling een cruciale fase door. Als uw kind in de puberteit komt, kan er daarnaast veel veranderen in het gedrag en in de relatie die u met hem of haar heeft. Een fase waarin pubers tevens de eigen identiteit ontdekken. Dit alles gaat niet altijd even soepel.

Wilt u meer informatie over de ontwikkeling van puberhersenen? En wilt u weten hoe u het beste kunt omgaan met pubergedrag? Kruip in het hoofd van uw puber en bestel de brochure.

Lees meer...

Bron: Hersenstichting
Boek: Hersenletsel, begrijpen en begeleiden
Dit boek, hersenletsel: begrijpen en begeleiden, is de opvolger van Hersenletsel: achtergronden en aanpak. Het is een goed basisboek over hersenletsel en de gevolgen ervan. In deze herziene uitgave wordt bijzondere aandacht besteed aan het ICF-model en de gedragscirkel als uitgangspunt voor interventies. Drie casusbeschrijvingen vormen de rode draad van het boek.

Kijk voor het laatste nieuws op de website.

 

Klik hier als u deze nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen
Powered by AcyMailing
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech