Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Nieuwsbrief april 2017 NAH Netwerk Zuidoost Brabant

Deze e-mail bevat afbeeldingen die wellicht door uw e-mailprogramma worden weggelaten. Klik hier om de nieuwsbrief op internet te bekijken
 

De nieuwsbrief van het NAH Netwerk Zuidoost Brabant verschijnt zes keer per jaar. Het NAH Netwerk Zuidoost Brabant is ook op LinkedIn te vinden. Klik hier om de LinkedIn pagina te bezoeken.

REGIONAAL NIEUWS
NAH-lotgenoten Bladel zetten volgende stap met informatiedag
BLADEL - De zelfhulpgroep niet-aangeboren hersenletsel (NAH) Bladel houdt op zaterdag 8 april een informatiedag.

1e grote NAH informatiedag
Wanneer: zaterdag 8 april
Waar: Den Hert, Emmaplein 4, Bladel
Tijd: 10:00 tot 16:00 uur
Gratis entree voor iedereen

Bekijk flyer...
Bekijk artikel...

 

 Elly Berendsen, Annie Geerts en Marleen Roest (vlnr).
© Fotopersburo van de Meulenhof bv 
Dagbehandeling Landrijt - nieuwe stijl
Vanaf 2017 werkt de dagbehandeling en dagbesteding in Landrijt volgens een nieuwe stijl. Landrijt biedt begeleiding en behandeling aan mensen met cognitieve problemen die thuis wonen. Zowel jongere als oudere mensen komen hier. Eind 2016 is er met alle ruim 100 cliënten een persoonlijk gesprek gevoerd over de wensen en behoeftes. Hoe wil iemand hier zijn dag doorbrengen en welke begeleiding en behandeling is er nodig. Voor iedereen is er een persoonlijk dag- en weekprogramma samengesteld. Een programma op basis van alle mogelijke behandelingen en activiteiten. Wat betreft behandeling te denken aan fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en muziektherapie, maar ook diëtisten, psychologen en de artsen zijn hierbij betrokken. Naast de behandeling maken de vele dagbestedingsactiviteiten een groot deel uit van de dag. In totaal biedt Landrijt nu 45 verschillende activiteiten en dat kan naar wens en behoefte nog verder worden uitgebreid. Cliënten van de dagbehandeling hebben verteld over de nieuwe invulling aan het Eindhovens Dagblad.

Lees hier het artikel...
Training: ‘Mijn ervaringsverhaal’ voor naastbetrokkenen van mensen met NAH
Zorgbelang Brabant verzorgt een training voor mensen die nauw betrokken zijn bij het leven van iemand met een Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH). In deze training leer je om je ervaringsverhaal als naastbetrokkene aan elkaar en anderen te vertellen en presenteren. Een verhaal waaruit blijkt hoe het leven is veranderd maar ook hoe je weer opnieuw invulling, zin en betekenis aan het leven hebt gegeven. In dit artikel lees je de aanleiding van deze training en vind je informatie over de inhoud van de training en voor wie deze is bedoeld. De training gaat in maart van start!


Meer informatie: Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met:
Renske Mol: 06 40942136; rmol@zorgbelang-brabant.nl

Lees meer...
LANDELIJK NIEUWS
Zorgstandaard voor patiënten met traumatisch hersenletsel klaar voor landelijke uitrol
De pilot Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel (THL) is na twee jaar succesvolle toepassing in acht regio’s klaar om landelijk uitgerold te worden. Dankzij uw bijdrage, nam de Hersenstichting in 2013 het initiatief om samen met (zorg)-professionals een zorgstandaard voor deze groep patiënten te ontwikkelen. Doel was om een einde te maken aan de onvoldoende samenhang en afstemming in de zorg voor hersenletsel.

De Hersenstichting wil dat de Zorgstandaard de komende jaren ook écht overal wordt toegepast in de dagelijkse praktijk.


Bekijk website hersenstichting... 
Onderzoek naar rol van de Wmo in het leven van mensen met een NAH
De Noorderbrug, Windesheim en Zuyd Hogeschool hebben samen onderzoek gedaan naar de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) en welke invloed deze heeft op de kwaliteit van leven van mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Dat meldt de Noorderbrug.

Bekijk artikel...
HULPMIDDELEN
Wekelijks taaloefeningen op de website van AfasieNet
Uit behoefte-inventarisaties door het AfasieNet is gebleken dat mensen met afasie (onder andere) behoefte hebben aan taaloefeningen. Daarom plaatsen zij sinds kort wekelijks een nieuwe oefening op hun website. De oefeningen worden verzorgd door een aantal actieve deelnemers van AfasieNet en kunnen door mensen met afasie zelfstandig of met hulp van een naaste worden gedaan.

Op deze pagina worden wekelijks nieuwe oefeningen geplaatst.


Bron: AfaiseNet (link)

Bekijk oefeningen...

 
Genieten van de omgeving met fietslabyrint
Fietslabyrint is een interactieve fietstocht, bedoeld voor mensen voor wie buiten fietsen niet meer zo vanzelfsprekend is. Fietslabyrint is een simpel concept dat het plezier in bewegen enorm vergroot en zo bijdraagt aan de kwaliteit van leven.

Op het beeldscherm kan een keuze gemaakt worden uit één van de vele fietsroutes door steden in binnen- en buitenland.

Bekijk website...
Tips voor jonge mantelzorgers
De afgelopen twee jaar is er dankzij een subsidie van ZonMw een app ontwikkeld, die kan helpen toekomstige problemen bij jonge mantelzorgers op te sporen en tips geeft. Dit is een vervolg op een promotieonderzoek. De gratis app staat nu klaar in de store!
 
Als je een jonge mantelzorger bent, is het mogelijk dat je te weinig tijd hebt voor jezelf en je gebaat bent om er iets aan te doen.
Met de Empowerment App kun je kijken hoe het bij jou zit. Dit kun je doen door 8 vragen in te vullen. Op basis van jouw antwoorden krijg je tips over wat je kunt doen om goed voor jezelf te zorgen. Deze vragenlijst is ontwikkeld voor jongeren tussen de 10 en 20 jaar en geeft voor deze leeftijd de meest betrouwbare tips.
 
Download de Empowerment App van de Google Play store of de Apple store...
BOEKENTIPS/APPS
Kunst-Zinnig-Brein
Kunst-Zinnig-Brein is een boek vol beelden en verhalen, gemaakt door kunstenaars die allen Niet Aangeboren Hersenletsel hebben. Het is daardoor een boek voor alle mensen die zelf of in hun omgeving met Niet Aangeboren Hersenletsel te maken krijgen.

De schilderijen en verhalen maken Niet Aangeboren Hersenletsel zichtbaar. Ze laten zien wat de schilders en vertellers ondanks de beperkingen kunnen bereiken: door kunst weer perspectief.
Meer weten of het boek bestellen?

Het boek kost €12,50. Verzendkosten voor een boek bedragen ca. €4,50. Mbr
Stuur een mail naar kzbboek@gmail.com en vermeld in de onderwerpregel: ‘KZB-boek bestellen’.
Zet in de mail het gewenste aantal boeken en uw adresgegevens. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. 
Boek ‘Hooi in het kort’
Door Patty van Belle 

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het klaar: Hooi op je vork in het kort! In de intervisie-bijeenkomsten en op de Hooi-dag bleek dat er met de komst van de Wmo behoefte is aan een manier waarop er in minder tijd met de methodiek Hooi op je vork gewerkt kan worden. Niet alleen in Nederland, maar ook in Belgie werd deze vraag gesteld. Het gaat om situaties waarin er minder cliëntcontacten zijn en waarin er vaak enkelvoudige vragen gesteld worden. Hierbij kan gedacht worden aan ambulante begeleiding of dagbesteding.
Bestellen? 

De verkorte versie is voor €12,95 te bestellen via de website: 
http://hooiopjevork.nl/Bestellen.html 
Of door een e-mail te sturen naar info@hooiopjevork.nl
Tip: Kijk voor het laatste nieuws op de website
Ga naar de website

Klik hier als u deze nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen
Powered by AcyMailing
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech