Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Nieuwsbrief juni 2017 NAH Netwerk Zuidoost Brabant

Deze e-mail bevat afbeeldingen die wellicht door uw e-mailprogramma worden weggelaten. Klik hier om de nieuwsbrief op internet te bekijken
 

De nieuwsbrief van het NAH Netwerk Zuidoost Brabant verschijnt zes keer per jaar. Het NAH Netwerk Zuidoost Brabant is ook op LinkedIn te vinden. Klik hier om de LinkedIn pagina te bezoeken.

REGIONAAL NIEUWS
Reserveer de datum van het CPN in uw agenda!
Op 2 november 2017 organiseert het Contactpersonennetwerk NAH een mini symposium  met als centraal thema:   het aanbod van  informele zorg voor mensen met  NAH.  Deze middag staat in het teken van de diverse initiatieven in de regio Zuidoost Brabant waarbij de sprekers uitleg geven hoe zij hun initiatief vorm gegeven hebben, wat valkuilen waren, wie erbij betrokken zijn, welke rol  ervaringsdeskundigen spelen in de informele zorg, samenwerking sector welzijn en NAH Netwerk etc.
De CPN werkgroep is hard aan het werk er een waardevolle middag voor u  van te maken, die u zeker niet mag missen. Het defintieve programma volgt nog.
De middag staat in het teken van informatieoverdracht, en het  uitwisseling van ervaringen en biedt  daarnaast de mogelijkheid  tot netwerken.

Reserveer 2 november 2017 (13:00 tot 17:00 uur) in uw agenda, locatie volgt nog.
Succesvolle NAH informatiedag in Bladel!
Zaterdag 8 april 2017 heeft de Lotgenotengroep Niet Aangeboren Hersenletsel hun nieuwe naam onthuld, ‘Saome Sterk’.

De 71 sponsors en 58 vrijwilligers hebben er voor gezorgd dat we een onvergetelijk dag is geworden. Jan Smets, één van de presentatoren van de lotgenotendag en dorpsdichter, maakte het volgende gedicht dat perfect het gevoel van iemand met NAH weergeeft: bekijk gedicht.

Lees meer...
LANDELIJK NIEUWS
Onderzoek naar mogelijkheden landelijk samenwerkingsverband hersenletsel
De Hersenstichting is gestart met een onderzoek naar de mogelijkheid een landelijke alliantie of ander samenwerkingsverband voor hersenletsel te starten. Het afgelopen jaar zijn in een aantal landelijke bijeenkomsten de ideeën en wensen geïnventariseerd. Eén van de aanleidingen is de borging van de Zorgstandaarden Traumatisch Hersenletsel (THL). Ook is er behoefte aan het bundelen van krachten waar het gaat om informatievoorziening, onderzoek en andere projecten. 

Lees meer...

Bijbehorend de linken naar de twee zorgstandaarden:
Zorgstandaard Traumatisch hersenletsel volwassenen
Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel kinderen & jongeren
Mijn gezondheidsgids
Mijn Gezondheidsgids is een kennisplatform over gezondheid en zorg. Kom meer te weten over ziekten en blijf dagelijks op de hoogte over innovaties in de gezondheidszorg.
Er worden onder andere ervaringsverhalen gepubliceerd en er wordt aandacht besteed aan NAH.  Een bezoek van deze website is de moeite waard. 

Lees meer...
Relaties & seksualiteit
Uitdagingen als gevolg van hersenletsel.
Voor dit thema Relaties en seksualiteit werd gesproken met Priscilla Janssen, ambulant begeleider bij SGJ zorg. Wat zij vertelt over haar ervaringen in de praktijk wordt ingeleid door anonieme citaten van ervaringsdeskundigen.
Op NAH-TV werd ook aandacht besteed aan dit onderwerp. De uitzending is terug te zien op www.hersenletsel.nl.

Lees meer...


Bron: Hersenletsel magazine
Cognitieve Revalidatietherapie 3.0 Behandelen doe je zo!
Op 15 en 16 juni 2017 te ’s Hertogenbosch.
Voor de vierde keer wordt in Nederland het SCR congres georganiseerd, voor en door SCR leden. Het programma is rond, deze is te vinden op: www.cognitieverevalidatie.nl.

Lees meer...
Het hersenletselcongres: maandag 6 november Hersenletsel
Door AXON leertrajecten in samenwerking met Hersenstichting Nederland.
Dit congres is interessant voor professionals die in hun werk te maken hebben met de behandeling of ondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Lees meer...
HULPMIDDELEN
Bril met dodehoekcamera voor slechtzienden na beroerte
Ruim 30.000 Nederlanders verloren na een beroerte deels hun zicht. Een man uit Hoensbroek die zijn halfblinde vrouw wilde helpen, vond de oplossing: een bril die de dode hoek in beeld brengt.
Onderkant formulier
Steeds meer ziekenhuizen organiseren jaarlijks een hackathon. Dat is een evenement waarbij ict'ers en medici in 48 uur op zoek gaan naar innovatieve oplossingen in de zorg. Winnaars krijgen vaak een startbedrag om een bedrijfje op te zetten. Tijdens een recente hackathon in het AMC in Amsterdam werd een probleem opgelost op de intensive care.

Lees meer...


Bron: AD / Hanneke van Houwelingen 30-05-2017
Verwijsgids en kwaliteitscriteria voor de zorg aan kinderen met een hersentumor gereed
Op 1 april 2017 werden kwaliteitscriteria en een verwijsgids voor de zorg aan kinderen met een hersentumor gepresenteerd tijdens het VOKK-symposium ‘Leven met en na een hersentumor’.

Lees meer...
Kort lontje
Door beschadigingen in de hersenen kunnen emoties of gedrag veranderd zijn. Eén van de gevolgen van hersenletsel kan zijn dat mensen sneller en/of heviger boos worden en hun woede niet kunnen beheersen. Ze hebben een 'kort lontje'. 
Hersenz heeft een gratis special ontwikkeld. Hierin staat o.a. hoe het komt dat iemand een kort lontje heeft na hersenletsel?  U leest er alles over in de Hersenz Special Kort Lontje.

Lees meer...


Bron: Hersenz
Kaartje Puberhersenen en alcohol
Eén van de grootste bedreigingen voor een gezonde ontwikkeling van puberhersenen is het drinken van alcohol. In het nieuwe kaartje Puberhersenen en Alcohol; Wat ouders kunnen doen zijn de meest recente wetenschappelijke inzichten over alcohol en puberhersenen verwerkt. Op korte en bondige wijze is vermeld wat er verandert in de hersenen van pubers, wat alcohol doet met puberhersenen en op welke manier ouders invloed kunnen uitoefenen op het drinkgedrag van hun pubers.
Het kaartje is bedoeld voor professionals, om hen te ondersteunen bij een gesprek met ouders van pubers.
Om ouders te voorzien van meer uitgebreide informatie over puberhersenen is er de brochure 'Puberhersenen ontwikkeling'.

Bekijk de brochure...


Bron: Hersenstichting
BOEKENTIPS/APPS
Een lepel in de soep
Verhalen en uitleg over niet- aangeboren hersenletsel.
Dit boek bevat ruim 20 cliënt verhalen over niet-aangeboren hersenletsel met daarbij de uitleg van Hans van Dam.
Hans is jarenlang als NAH deskundige verbonden geweest aan diverse organisaties in het land, waaronder Zozijn (Op Pad). Het boek geeft niet alleen inkijk in de persoonlijke beleving van mensen die met NAH  te maken krijgen, maar ook lees je de uitleg van Hans van Dam, per casus.
Kosten: 17, 50 € ( exclusief evt. verzendkosten)
Bestellen via boeknah@zozijn.nl of via 088-5751054.
Onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening
De hersenen regelen ons gedrag en onze persoonlijkheid. Afhankelijk van waar in de hersenen schade ontstaat door een hersenaandoening, kunnen er veranderingen optreden in het gedrag. Gedragsverandering is een ‘onzichtbaar gevolg’, net als ernstige vermoeidheid en overprikkeling. Dit zijn vaak de meest ingrijpende en moeilijkste veranderingen, ook voor de omgeving.
U leest in deze vernieuwde brochure meer over de meest voorkomende gedragsveranderingen en hun gevolgen.
Aan de hand van sprekende en herkenbare voorbeelden worden tips gegeven hoe om te gaan met dergelijke veranderingen.

Lees meer...


Bron: Hersenstichting
Tip: Kijk voor het laatste nieuws op de website
Ga naar de website

Klik hier als u deze nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen
Powered by AcyMailing
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech