Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech

Nieuws

 

2017
  
2016
  
2015
  
2014
  
2013
  
2011Wij zijn nu ook te vinden op Facebook!08-12-2017

Sinds 21 november zijn wij live gegaan op Facebook. Bekijk de pagina via deze link of klik op het facebook logo bovenaan de pagina!

Bijeenkomst Café Brein Eindhoven op maandag 11 december 2017 04-12-2017

Maandag 11 december organiseert Café Brein Eindhoven een bijeenkomst voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het thema van deze avond is 'Ameezing Brein!, muziek verbindt en vergemakkelijkt NAH'.
Waar: SWZ Activiteiten Centrum, Palladiostraat 27, 5624 AB EINDHOVEN
Datum en tijd: Maandag 9 oktober 2017 vanaf 19.00 uur bent u welkom. Het programma begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. 
Wie: Mensen met NAH, hun familie, mantelzorgers en andere betrokkenen zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Licht traumatisch hersenletsel – regionale afspraak brengt duidelijkheid: ‘Wie doet wat?’ 08-10-2017

In een werkgroep met de regionale neurologen, kinderneurologen, revalidatiearts en kaderhuisartsen zijn gezamenlijke afspraken gemaakt over de zorg na licht traumatisch hersenletsel (LTH). Deze ‘Regionale Transmurale Afspraken’ (RTA) zijn ontwikkeld op initiatief van het NAH Netwerk Zuidoost Brabant en richt zich op het herkennen en erkennen van LTH en de afspraken: wie doet er wat, wanneer verwijst men, en naar wie? De Regionale Transmurale Afspraken dragen bij aan goede en eenduidige uniforme informatie voor behandelaars en patiënten. Bij het NAH Netwerk Zuidoost Brabant zijn negentien zorgaanbieders binnen de regio aangesloten. De kwaliteitsraad Huisartsen heeft in augustus 2017 haar goedkeuring op deze afspraken gegeven.

Lees meer...

Bijeenkomst Café Brein Eindhoven op maandag 9 oktober 2017 27-09-2017

Maandag 9 oktober organiseert Café Brein Eindhoven een bijeenkomst voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het thema van deze avond is 'Gevolgen van NAH voor de jonge mantelzorger'.
Waar: SWZ Activiteiten Centrum, Palladiostraat 27, 5624 AB EINDHOVEN
Datum en tijd: Maandag 9 oktober 2017 vanaf 19.00 uur bent u welkom. Het programma begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. 
Wie: Mensen met NAH, hun familie, mantelzorgers en andere betrokkenen zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Symposium Hersenstichting 28 september 2017 13-09-2017

De Hersenstichting organiseert op 28 september in Utrecht een symposium m.b.t. De Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel, volwassenen, kinderen en jongeren. De toegang is gratis. Voor meer informatie (programma, workshops en de aanmelding kijk op de website). 

Werken met Hersenletsel12-09-2017

De website zou mensen kunnen helpen bij re-integratie en aan het werk willen met hersenletsel. Wat kan je verwachten? Wat kom je tegen? Wat gebeurt er allemaal bij het UWV? Maar ook: wat kan de werkgever verwachten? Hoe kan de bedrijfsarts hiermee om gaan? 

Bekijk flyer...

Reserveer de datum van het CPN Symposium 2017 in uw agenda! 10-09-2017

Op 2 november 2017 organiseert het Contactpersonennetwerk NAH een symposium met als centraal thema: 
'Is er meer dan formele zorg?' 
'Initiatieven en activiteiten voor en door mensen met hersenletsel'
 
Deze middag staat in het teken van de diverse initiatieven in de regio Zuidoost Brabant waarbij de sprekers uitleg geven hoe zij hun initiatief vorm gegeven hebben, welke valkuilen er waren, wie erbij betrokken zijn, welke rol  ervaringsdeskundigen spelen in de informele zorg, samenwerking sector welzijn en NAH Netwerk etc. 
De CPN werkgroep is hard aan het werk er een waardevolle middag voor u  van te maken, die u zeker niet mag missen. Het definitieve programma volgt nog. 
De middag staat in het teken van informatieoverdracht, het  uitwisseling van ervaringen en biedt  daarnaast de mogelijkheid  tot netwerken. 

Reserveer donderdag 2 november 2017 (13:00 tot 17:00) in uw agenda, locatie volgt nog.

Bekijk uitnodiging...

Bijeenkomst Café Brein Helmond op maandag 11 september 201703-09-2017

Maandag 11 september organiseert Cafe Brein Helmond een bijeenkomst voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het thema van deze avond is 'Gedragsveranderingen'. 
Waar: Lunchroom De Keyser, Torenstraat 17 in Helmond. 
Datum en tijd: Maandag 11 september 2017 vanaf 19.00 uur bent u welkom. Het programma begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur (om 22.00 uur sluit de lunchroom). 

Bekijk persbericht...

Bijeenkomst Yoppers Grand Café Helmond op zaterdag 9 september 201702-09-2017

Bekijk flyer...

Informatiebijeenkomsten Hersenz najaar 201715-08-2017

In het najaar van 2017 organiseren SWZ en Archipel informatiebijeenkomsten over Hersenz. Deze vinden plaats iedere eerste zaterdag van de maand (met uitzondering van de vakanties) van 10.00 – 12.00 uur in Gagelbosch, Gagelboschplein 200 te Eindhoven.
In de regio Eindhoven bieden SWZ en Archipel samen de behandeling van Hersenz aan. 

Bekijk flyer...

Bijeenkomst Café Brein Eindhoven op 14 augustus 201702-08-2017

Maandag 14 augustus 2017 organiseert Café Brein Eindhoven een bijeenkomst voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het thema van de ontmoetings- en informatieavond is 'Relaties en vriendschappen na NAH'. 
Waar: SWZ Activiteiten Centrum, Palladiostraat 27, 5624AB in Eindhoven. 
Datum en tijd: 14 augustus van 19.30 tot 21.30 uur. Toegang vanaf 19.00 uur. Aanmelden is niet nodig. 

Bekijk persbericht...

Deelnemers met niet-aangeboren-hersenletsel doen mee met de Buffelrun in Boerdonk25-07-2017

Lees meer...

Bijeenkomst Café Brein Helmond op 10 juli 201728-06-2017

Maandag 10 juli 2017 organiseert Café Brein Helmond een bijeenkomst voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het thema van de avond is 'Vermoeidheid'. 
Waar: Lunchroom De Keyser, Torenstraat 17 in Helmond 
Datum en tijd: Het programma begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur, om 22.00 uur sluit de Lunchroom. Vanaf 19.00 uur bent u welkom.

Bekijk persbericht...

Vrijdag 23 juni 2017: Hersenletsel-uitleg voor het eerst 20-06-2017

Op vrijdag 23 juni 2017 lanceert Hersenletsel-uitleg voor het eerst de Dag van Overprikkeling. Hiermee tracht de stichting achter de website meer bewustwording en kennis over overprikkeling als gevolg van hersenletsel te realiseren.
Een hersenletsel brengt veelal permanente schade aan de hersenen toe. Hersenletsel kan een gevolg zijn van een trauma van buitenaf, bijvoorbeeld door een ongeval, of van een aandoening ín het lichaam zelf. Veel mensen met een hersenletsel hebben te maken met sensorische overprikkeling. Sensorische overprikkeling houdt in dat bijna elke zintuiglijke prikkeling voor een overmatige reactie van het zenuwstelsel zorgt.
 
"De continue stroom aan prikkels is voor gezonde mensen heel goed te reguleren," legt Ariana van Schaaijk van Hersenletsel-uitleg uit, "maar veel mensen met hersenletsel en andere brein gerelateerde aandoeningen zijn extreem gevoelig voor licht, visuele patronen, geur, bewegingen en geluid (!), met name voor achtergrondgeluiden. Deze mensen zien hun leven door het letsel drastisch veranderen. Zij kunnen niet of nauwelijks meer deelnemen aan het openbare leven. Ze zien hun sociale leven sterk achteruitgaan en vaak is deelname aan het werkproces niet meer mogelijk, of niet meer in dezelfde functie.
 
Sensorische overprikkeling is uitputtend. Er zijn zelfs veel mensen die vanwege de prikkelgevoeligheid een ziekenhuisbehandeling niet aankunnen en er daarom voor moeten kiezen levensreddende ingrepen aan zich voorbij te laten gaan. Als erkende belangenorganisatie pleiten we met de Dag van Overprikkeling voor méér bekendheid van de ingrijpende gevolgen van deze sensorische overprikkeling.
 
Bekijk hier de video over de Dag van Overprikkeling of op onze website.
 
Enkele feiten over overprikkeling: 
  • In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 160.000 nieuwe mensen te maken met een vorm van hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk of door een hersenbloeding, herseninfarct, hersentumor, hersenontsteking enzovoorts.
  • Een groot deel van deze groep heeft door het opgelopen hersenletsel last van deze zintuiglijke overprikkelingsklachten.
  •  Veel mensen belanden in een sociaal isolement doordat ze door deze overprikkeling niet meer volledig deel kunnen nemen aan het gezins-, werk- en sociale leven. 
  • Mensen die door het hersenletsel moeizaam of niet kunnen communiceren door bijvoorbeeld een afasie hebben vermoedelijk ook grote moeite anderen duidelijk te maken dat zij niet tegen geluid, licht of drukte kunnen.
In de media en in de wachtkamer
 
"De gevolgen van overprikkeling op het dagelijks leven, zowel op korte als lange termijn, zijn vaak heel moeilijk te begrijpen voor een ander", vervolgt Ariana van Schaaijk. "Maar het is cruciaal dat hier in brede kring aandacht voor komt. Wij hebben drie jaar lang ruim 1500 mensen met sensorische overprikkeling bevraagd en wij willen aan hun klachten en symptomen bekendheid geven. Immers, als iemand dus ook nog eens door hersenletsel minder goed kan communiceren, wie geeft die persoon dan een stem? Die stem willen wij hun met deze dag geven."
 
De stichting hoopt landelijke steun via social media en televisie te mogen ontvangen en roept middels deze mail ziekenhuizen, revalidatiecentra, individuele behandelaars en anderen op om het volgende te doen:
 
Hang de poster op in uw wachtkamers of behandelkamers; indien mogelijk zet de poster en het filmpje op uw internet/intranetsite e.d.
  • Zet uit solidariteit de muziek gedurende één dag op 23 juni helemaal uit
  • Demp indien mogelijk het licht een beetje, een prettig symbolisch gebaar
  • Vraag uw telefonie-dienstverlener om de wachtmuziek gedurende één dag uit te zetten, op 23 juni
  • Bij vragen van uw patiënten over deze dag, stuur hen dan door naar onderstaande websites.
 
"Het zijn kleine gebaren van solidariteit die een grote betekenis hebben voor de mensen die met overprikkeling na hersenletsel leven", aldus Ariana van Schaaijk.
 
Voor meer informatie over de Dag van Overprikkeling, mail naar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., maar u kunt ook eerst kijken op de site voor de FAQ: 
 
Bovengenoemde tekst kunt u nogmaals nalezen op de site en wordt aan het einde van de week aangeboden aan de pers.
 
Hoogachtend,
 
Het gehele team van Hersenletsel-uitleg
 
Over Hersenletsel-Uitleg
 
Voor meer informatie over de patiënten-belangenorganisatie en overprikkeling na hersenletsel kunt u terecht op de websites www.hersenletsel-uitleg.nl, en www.project-overprikkeling.nl.
 
 
Hersenletsel-uitleg is ontstaan door een samenwerking tussen mensen vanuit de drie kanten van hersenletsel: mensen met hersenletsel, mantelzorgers èn professionals die zich samen geheel vrijwillig inzetten voor het verspreiden van diepgaande kennis over hersenletsel. Doel is om mensen met hersenletsel en hun omgeving meer begrip te geven over leven met een hersenletsel. We zijn een non-profit organisatie.
 
Project Overprikkeling is een project van Hersenletsel-uitleg, gewaarborgd in stichting FBIE (Foundation for Brain Injury Explanation). De stichting heeft een ANBI status.
 
N.B. Wij zijn geen voorstander van 'behandelprogramma's' tegen overprikkeling zonder dat wetenschappelijk onderzoek onomstotelijk het bewijs van goede effectiviteit heeft geleverd.

Informatiebijeenkomsten Hersenz voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel20-06-2017

Lees meer...

Bijeenkomst NAH! YOUNG! Jongeren 18-35 jaar20-06-2017

Lees meer...

Filmpje hersenletsel bij kinderen01-06-2017

Bekijk filmpje...

Dit filmpje is in opdracht vanuit kind en NAH expertiseteam door leerlingen van havo/atheneum 3 van de Thorbecke school gemaakt.

Bijeenkomst Café Brein Helmond op 8 mei 201724-04-2017

Maandag 8 mei 2017 organiseert Café Brein de ontmoetings- en informatieavond voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het thema is ‘Hoe integreer je NAH in het gezin?’. 
Waar:Lunchroom De Keyser, Torenstraat 17 in Helmond 
Datum en tijd: 8 mei 2017 van 19.30 tot 21.00 uur. Toegang vanaf 19.00 uur. Om 22.00 uur sluit de Lunchroom

Bijeenkomst Café Brein Eindhoven op 10 april 201706-04-2017

Maandag 10 april 2017 organiseert Café Brein de ontmoetings- en informatieavond voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Het onderwerp is ‘Veranderingen in gedrag en emoties na NAH’. 
Waar: nieuwe locatie voor Cafe Brein: SWZ activiteiten centrum in de Palladiostraat 27 
Datum en tijd: 10 april 2017 van 19.30 tot 21.30 uur. Toegang vanaf 19.00 uur.

Bekijk persbericht...

1e GROTE NAH INFORMATIEDAG (zaterdag 8 april a.s. in Bladel)23-03-2017

Spreek-/Stalmeesters: Jan Wagemakers en Dorpsdichter Jan Smets

Zie flyer voor meer informatie...

Let op: Cafe Brein Eindhoven verhuist m.i.v. 13 februari 2017!05-02-2017


Breinprikkel, nieuwe groep voor mensen met afasie in Gemert! 03-02-2017

Elke maandagmiddag van 14.00-15.30 uur komen een paar mensen bij elkaar in De Eendracht in Gemert. Er wordt geoefend met taal en cijfers. Heeft u vragen of interesse dan kunt u contact opnemen met Thea Bevers (06-18733018).

Training: "Mijn ervaringsverhaal" voor naastbetrokkenen van mensen met NAH26-01-2017

Zorgbelang Brabant verzorgt een training voor mensen die nauw betrokken zijn bij het leven van iemand met een Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH). In deze training leer je om je ervaringsverhaal als naastbetrokkene aan elkaar en anderen te vertellen en presenteren. Een verhaal waaruit blijkt hoe het leven is veranderd maar ook hoe je weer opnieuw invulling, zin en betekenis aan het leven hebt gegeven. In dit artikel lees je de aanleiding van deze training en vind je informatie over de inhoud van de training en voor wie deze is bedoeld. De training gaat in maart van start!

Lees meer...

Uitzending "De lengte van liefde"06-01-2017

Datum en Tijd: 10 Januari om 22.55 uur op NPO 2.

De hoofdpersonen in de documentaire zijn woonachtig binnen het werkgebied van het NAH Netwerk Zuidoost Brabant. Jasmijn ( de dochter) heeft NAH en is actief als ervaringsdeskundige in de regio.

Bekijk nieuwsbrief...

2017
  
2016
  
2015
  
2014
  
2013
  
2011

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech